Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu
De Lijn als hoofdaandeelhouder van Cambio en Blue-Bike

De Lijn is een actieve promotor én speler in de combimodale verplaatsingsketen

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Als we de filedruk op onze wegen willen verlagen, moeten we allemaal wat minder automatisch voor de volledige rit in de auto stappen. De sleutel ligt bij combimobiliteit.
 
De Lijn is een actieve promotor van combimobiliteit én een speler in de keten. Zo maakt het aanbod van ons stads- en streekvervoer deel uit van het totale mobiliteitsnetwerk. We voorzien in een optimale afstemming van het aanbod aan mobipunten. Al kijken we verder dan bus en tram alleen. We hebben ook de ambitie om andere vervoermodi aan te bieden. Daarbij omarmen we innovatieve vervoeroplossingen zoals autonome voertuigen of sluiten we nieuwe opportuniteiten zoals watertaxi’s niet uit. Al dan niet in partnerschappen met andere spelers zorgen we ervoor dat overstappen naar combimodale oplossingen aantrekkelijk wordt.
 
Quote combimobiliteit
-
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

MaaS

Naast deze fysieke integratie, spelen we ook een rol in de digitale integratie. Dit is onlosmakelijk met elkaar verbonden. MaaS staat voor ‘Mobility as a service’ waarbij de reiziger via een digitaal platform toegang krijgt tot duurzame transportdiensten aangeboden door verschillende vervoerbedrijven (zowel openbaar als particulier).
 
De oplossing omvat onder andere realtime multimodale reisinformatie, een betalingssysteem en gecoördineerde transportnetwerken en dienstregelingen. Combi-mobiel reizen wordt comfortabel en toegankelijk. De Lijn wil een actieve MaaS-aanbieder worden en andere initiatieven mee ondersteunen.
 
Tom Geerts is MaaS partnerships manager. Met hem kan je in de volgende video uitgebreid ontdekken wat 'Mobility as a service' net betekent:
 
-
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

Tarief stuurt vraag

Tot slot kan een goed tariefbeleid combimodaal gedrag mee sturen. Binnen een MaaS-platform zorgen we ervoor dat een klant alle mogelijke vervoerbewijzen kan vinden, kopen en bundelen zoals een ritje voor de bus of trein, een deelfiets of een gedeelde auto.
 
Daarnaast willen we met tariefdifferentiatie en -integratie de vervoerstromen mee sturen. De Lijn pleit daarom voor een grotere autonomie op vlak van tariefbeleid. We denken daarbij aan tarieven op basis van locatie, tijdstip of duur van je reis of de gekozen modus. Eenvoud in de tariefstructuur, sociale correcties en integratie over de vervoerregio’s & openbaarvervoermaatschappijen heen blijven belangrijke principes.
 
combimobiliteit2
-

Bekijk hier het volledige memorandum PDF

<Voeg downloadbaar bestand toe>

<Voeg knoppen toe>