Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu
Intern operatorschap
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

De Lijn blijft intern operator voor het kernnet en aanvullend net

De laatste jaren gaan af en toe stemmen op om voor de grote Vlaamse steden opnieuw aparte stadsmaatschappijen op te richten. Die roep wordt niet ondersteund door onze stakeholders.  

Een opdeling van De Lijn of een vergaande liberalisering waarbij De Lijn in de uitvoering van de geregelde vervoerdiensten geen rol meer vervult, is geen optie voor hen. 

Ze vrezen dat de uitbesteding aan verschillende spelers op de markt het aanbod zal versnipperen, wat ten koste zal gaan van een kwaliteitsvolle dienstverlening in heel Vlaanderen en dus nadelig zal zijn voor de reizigers. 
Wat bovendien vaak onderschat wordt in de pleidooien voor een opdeling van het stads- en streekvervoer zijn de schaalvoordelen. 

Alleen een grote maatschappij kan hiervan genieten, bijvoorbeeld bij de aankoop van trams en bussen of brandstof. 

Bovendien komen er bij de opsplitsing van vervoergebieden heel wat extra- vaak vergeten- kosten kijken zoals voor planning, tariefbeleid, communicatie & marketing. 

De Lijn is ervan overtuigd dat ze na 2020 de beste keuze is voor het interne operatorschap van het kernnet en aanvullend net. In het decreet basisbereikbaarheid heeft de Vlaamse Regering De Lijn een duidelijk perspectief gegeven: als we voldoen aan de benchmark, blijven we interne operator. 
Dat wil zeggen dat we de toets met de privé doorstaan: we bewijzen dat we efficiënt en financieel gezond bedrijf zijn. 

We blijven zo onze unieke expertise inzetten voor de planning én uitvoering van het geregeld vervoer in Vlaanderen. En net als de Belgische Federatie van
Autocar en Autobus Ondernemers (FBAA) willen we het huidige samenwerkingsmodel bestendigen waarbij een belangrijk deel van de buskilometers wordt uitgevoerd door privébedrijven.
 
-

Download het volledige memorandum PDF

<Voeg downloadbaar bestand toe>

<Voeg knoppen toe>