Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu
Duurzame modal shift zorgt voor een leefbaar Vlaanderen

Duurzame modal shift zorgt voor een leefbaar Vlaanderen

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

De uitdagingen op vlak van mobiliteit voor de volgende legislatuur zijn gigantisch. Al vanaf de start van de nieuwe regeerperiode moet de Vlaamse Regering fundamentele beleidskeuzes maken en de nodige investeringsmiddelen voorzien om een duurzame modal shift te bereiken.

Om van Vlaanderen een duurzame, leefbare regio te maken, is een mix van maatregelen nodig. We moeten een halt toe roepen aan de ruimtelijke spreiding zoals geformuleerd in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Het aantal autokilometers moet omlaag én het gebruik van openbaar vervoer en andere duurzame vervoermodi fors omhoog.

Er zijn maatregelen nodig die het autogebruik ontraden, zoals de invoering van rekeningrijden voor personenwagens en voor vrachtvoertuigen op alle wegen en het minder aantrekkelijk maken van salariswagens. Daarnaast is het zeker even belangrijk om de aantrekkelijkheid van de alternatieven fors te verbeteren.

Willen we de ambitieuze doelstellingen van de Klimaatplannen en het ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen waar maken, dan moet De Lijn op termijn de helft meer reizigers vervoeren. Met de optimale uitrol van basisbereikbaarheid en herschikking van het aanbod wordt geraamd dat het aantal reizigers binnen hetzelfde werkingsbudget alvast kan toenemen met 6 procent tegen 2030.

De beoogde fundamentele modal shift en reizigerstoename van 50 procent kan enkel bereikt worden als het beleid de komende tien jaar consequent verder investeert in bijkomende infrastructuur en er opnieuw bijkomende exploitatiemiddelen worden vrijgemaakt.
 
-

Bekijk hier het volledige memorandum PDF

<Voeg downloadbaar bestand toe>

<Voeg knoppen toe>