Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu

Hoe voorkom ik een boete voor zwartrijden?

  • Als u een vervoerbewijs heeft gekocht in de voorverkoop, moet u het meteen na het instappen in het gele ontwaardingstoestel steken. Als u dat niet doet, is het vervoerbewijs ongeldig. Bewaar het biljet de hele rit zodat u het kunt tonen bij een controle.
  • Als u nog geen vervoerbewijs heeft, kunt u voor u instapt met uw gsm een sms-ticket kopen. Een sms-ticket is een geldig vervoerbewijs voor uw rit met de bus of tram. Het blijft 60 minuten geldig. Wanneer u instapt, moet u uw sms-ticket tonen aan de chauffeur.
    U kunt een sms-ticket kopen door DL te sturen naar 4884.
  • Heeft u geen vervoerbewijs, dan moet u een kaartje bij de chauffeur kopen. Hij zal het voor u ontwaarden. U moet dit kaartje uiteraard ook kunnen tonen bij controle.
  • Als u een vervoerbewijs op naam gebruikt (bijvoorbeeld een abonnement), moet u dit altijd kunnen tonen bij controle. Daarnaast moet u ook uw identiteit kunnen bewijzen.
  • Reist u met een vervoerbewijs met vermindering, dan moet u zowel uw vervoerbewijs, een identiteitsbewijs als uw verminderingskaart kunnen tonen.
  • Ook als u geen geld bij zich hebt, kunt u meereizen. U vraagt de chauffeur dan de procedure ‘reiziger zonder geld’ toe te passen. In dat geval moet u binnen de 14 dagen de ritprijs plus de administratiekosten betalen. Dat kan met het overschrijvingsformulier dat u van de chauffeur krijgt. Betaalt u niet op tijd krijgt u een boete.
  • Het kan ook gebeuren dat u geen gepast geld bij zich hebt of dat de chauffeur niet kan teruggeven. U mag bij de chauffeur betalen met een biljet van maximaal 10 euro of met een biljet waarvan de waarde ten hoogste het dubbele bedraagt van het te betalen bedrag. Als u niet gepast kunt betalen, vraagt u de chauffeur om de procedure ‘reiziger zonder gepast geld’ toe te passen. In dat geval moet u binnen de 14 dagen de ritprijs betalen. De chauffeur geeft u daarvoor een overschrijvingsformulier. Betaalt u niet op tijd krijgt u een boete.

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

<Voeg tekst toe>
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>

Was dit antwoord nuttig? -


Boetes

Overzicht