Toon menu
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

vlot en veilig header
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

De vaccincatiecampagne draait op volle toeren en de wereld gaat weer een beetje open. We mogen meer mensen zien, winkelen zonder afspraak en een terrasje meepikken. Onderweg houden we het natuurlijk nog altijd vlot en veilig. Alleen als we allemaal ons best doen, komen we deze crisis vlot en veilig door. Maar wat betekenen de maatregelen nu precies voor je verplaatsing met bus of tram?

Ga jij met bus of tram naar het vaccinatiecentrum? Wij brengen je er graag vlot en veilig naartoe. Ontdek er alles over!

Zo zorgen we voor elkaar

Mondmasker verplicht

Mondmaskers spelen een cruciale rol. 

 • Vanaf 13 jaar ben je verplicht om ze te dragen in alle stations, aan onze haltes en op bus en tram. Kan je – vanwege medische redenen – geen mondmasker dragen? Dan mag je een gelaatsscherm opzetten, al moet je dit wel staven met een medisch attest. Verdraag je helemaal niets op je gezicht? Dan kan je vrijgesteld worden van het dragen van een mondmasker of gelaatsscherm op onze voertuigen, maar ook hier heb je een medisch attest voor nodig. Lees er meer over. Zolang onze chauffeurs in een afgesloten stuurpost zitten, en dus voldoende afstand van je houden, moeten zij geen mondmasker dragen.
 • Naast de politie controleren ook onze lijncontroleurs of iedereen zich hieraan houdt. Draag je je mondmasker niet? Of incorrect? Dan riskeer je een boete van 250 euro. Onze lijncontroleurs dragen uiteraard steeds de nodige beschermingsmiddelen: nitrilhandschoenen, een mondmasker en een faceshield.

Veilige voertuigen

Onze voertuigen worden frequent gepoetst en de vensters staan open. Uit de CO2 metingen blijkt dat door te verluchten de microdruppels naar buiten worden afgevoerd en dat het aantal microdruppels in de binnenlucht beperkt blijft. Zo zorgen we voor elkaar.

Hou maximaal afstand

Probeer zoveel mogelijk om maximaal afstand te houden aan haltes, in stations en op de voertuigen. Maar ga zeker ook te voet of spring op de fiets, en vermijd de spitsuren als het kan. Zo blijft er, letterlijk, meer ruimte over voor wie ons ‘t hardst nodig heeft.

 • Koop je vervoerbewijs vooraf.
 • Als er teveel reizigers zijn, wacht dan op de volgende of kies voor de versterkte rit. Vermijd ook de spitsuren.
 • Op- en afstappen gebeurt in het midden of achteraan het voertuig. Maar ga zeker ook te voet of spring op de fiets, en vermijd de spitsuren als het kan. Zo blijft er, letterlijk, meer ruimte over voor wie ons ‘t hardst nodig heeft.
 • Om er bij de belbus voor te zorgen dat de social distance van 1,5 meter gegarandeerd blijft bij het op- en afstappen, legt de chauffeur bij aankomst aan de halte de belbus stil, stapt eerst uit en laat klant opstappen en stapt daarna terug op. Bij afstappen van een klant doet de chauffeur hetzelfde. Deze maatregel geldt enkel als er geen afscheiding voor de chauffeur voorzien is.

corona aanbevelingen

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>

In de premetro

Wie van de trap afkomt, heeft voorrang.
Wacht onderaan je beurt af. Moet je elkaar echt kruisen? Doe dit rug tegen rug.  
Neem je de roltrap? Hou 3 treden afstand tussen jou en een andere persoon. 

Met de belbus

Er kunnen maximum 6 reizigers mee in een belbus, 3 in een taxi.  
Zetels achter de chauffeur worden niet gebruikt.  
Draag een mondmasker.  

Lijnwinkels

Draag een mondmasker in de Lijnwinkel.
Hou voldoende afstand.
Cash betalen is tijdelijk niet mogelijk.

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Wist je dit al over ons aanbod?

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Samenwerking met autocars 

We zetten onze maximale vervoercapaciteit in en herbekeken de rittenschema’s voor een optimale spreiding van de reizigers. Als extra ondersteuning besloot Minister Lydia Peeters om een samenwerking met autocarbedrijven op te zetten. Deze autocars rijden achter onze voertuigen, ze volgen dus dezelfde route en stoppen aan dezelfde haltes. Je herkent ze gemakkelijk aan het label ‘versterkte rit’. In vakantieperiodes rijden zij niet uit. Als het op onze voertuigen druk begint te worden, neem je best een autocar.

<Voeg downloadbare bestanden toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Aangepaste dienstregeling avondlijnen en nachtbussen

De laatavond- en nachtbediening in Leuven, Brugge en Oostende, zijn in overleg met de betrokken steden en met aandacht voor de bediening van de zorgsector, ingekort. 

 • Gent: Het volledige nachtnet rijdt opnieuw vanaf zaterdag 8 mei.
 • Oostende/Brugge: Vanaf 8 mei is de bediening op de Avondlijnen als volgt:  
  • Brugge: Bediening op weekdagen en zondagen blijft gelijk (laatste vertrek Brugge Station omstreeks 22.10 uur), extra rit op zaterdag omstreeks 23.10 uur.
  • Oostende: Bediening op weekdagen en zondagen blijft gelijk (laatste vertrek Oostende Station omstreeks 22.30 uur), extra rit op vrijdag en zaterdag omstreeks 23.30 uur.
  • Ondanks de informatie in de routeplanner, rijden de ritten in Brugge & Oostende na 24 uur niet opnieuw uit vanaf 8 mei 2021.
 • Leuven: Het volledige nachtnet wordt geschrapt. Ondanks de informatie in de routeplanner, rijdt het Leuvense nachtnet niet uit vanaf 8 mei 2021

Aangepaste dienstregeling studenten- en shoppingritten  

 • De shoppingpendel Wetenschapspark – Centrum lijn 603 rijdt niet meer uit.

Lijn 38 (Centrumbus Blankenberge)

Deze lijn wordt gereden door een belbus, de regels wijken dus lichtjes af van onze grotere voertuigen. 

Oh, zit dat zo!

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>

Wat is een goed mondmasker?

Hoe draag je een mondmasker?

De Lijn voert CO2 metingen uit

Bescherm jezelf en anderen met de Coronalert app.

Reizen met ons = lage kans op coronabesmetting

Naar de kust? Vertrouw de druktebarometer.

Algemene info over het coronavirus

De Lijn covid protocol