Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu

Roetfilter: de Lijn versus fijn stof

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Een man wandelt op een busstelplaats. Hij draagt een stofjas, werkhandschoenen en een mondmasker. Een pancarte met een beeld van longen en bloedvaten zegt dat fijn stof elke Vlaming bijna een gezond levensjaar kost. 

Uit een materiaalkoffer neemt de man een witte zakdoek. Hij zet een veiligheidsbril op en bevestigt een zakdoek over de uitlaat van zowel een bus als een auto. De man in de stofjas geeft de chauffeurs van beide voertuigen teken dat ze gas mogen geven. We horen het gebrul van de motoren. 

2 bossen verschijnen in de vorm van longen, met een begeleidende tekst: ‘Sinds 2011 heeft De Lijn dankzij roetfilters en schonere motoren de uitstoot van fijn stof met 80 procent verminderd. Goed nieuws: in 2017 zullen al onze bussen een roetfilter hebben.’

De man in de stofjas haalt de zakdoeken van de uitlaten. Omdat bus een roetfilter heeft, is de zakdoek ook na het gas geven hagelwit. De auto heeft geen roetfilter, waardoor er heel wat roet in de zakdoek is achtergebleven.

De Lijn vs. fijn stof: 2200 – 0.

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>