Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu

Toegankelijke haltes

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

In Vlaanderen is de wegbeheerder bevoegd voor de (her)aanleg van haltes. Voor gewestwegen is dus het Gewest verantwoordelijk, voor lokale wegen de stad of gemeente. De Lijn moedigt de aanleg van toegankelijke haltes aan. Zo hebben we principeontwerpen en richtlijnen voor de aanleg van een toegankelijke halte gebundeld in de ‘Bushaltegids’. Bovendien staan onze deskundigen Doorstroming de gemeenten bij voor advies over het ontwerp en de uitvoering van concrete inrichtingsplannen.

De Lijn telt tienduizenden haltes in Vlaanderen. Daarom wordt er voor gekozen om de haltes die veel gebruikt worden door personen met een beperking eerst toegankelijk te maken.

Meer lezen? Bekijk de brochure toegankelijke haltes PDF

<Voeg downloadbaar bestand toe>

<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Een halte is toegankelijk als:

  • het perron verhoogd is;
  • de doorgang op het perron voldoende breed en obstakelvrij is;
  • het oppervlak van het perron voldoende effen, aaneengesloten en slipvrij is;
  • het perron drempelvrij bereikbaar is;
  • het perron voorzien is van een geleidelijn en opstapvlak in rubbertegels.
Je moet ook op een vlotte wijze tot bij de halte kunnen geraken. Daarom vragen we aandacht voor obstakelvrije en comfortabele voetpaden. In het project ‘ticket naar zee’ werden door ervaringsdeskundigen en toegankelijkheidsadviseurs voor iedere badplaats toegankelijke routes naar het strand vanaf de toegankelijke tramhaltes in kaart gebracht. Zie kaartbrochures ticket naar zee.
<Voeg knoppen toe>