<Voeg een paragraaftitel toe>
Toegankelijkheidsweergave
Op deze website en op de app van De Lijn wordt de toegankelijkheidsinfo van de haltes voortaan steeds getoond in alle reisinfotoepassingen (routeplanner, dienstregelingen, realtime doorkomsten aan een halte). Het vooraf instellen van de voorkeur is dus niet meer nodig.
De symbolen die de toegankelijkheid van de halte duiden worden achter de haltenaam weergegeven. Is een halte niet toegankelijk, dan wordt er geen symbool getoond.
Is jouw halte niet toegankelijk? Check dan ook de andere haltes op het traject (door op het lijnnummer te klikken). Mogelijk is één van de andere haltes van je rit wel aangepast.
<Voeg een paragraaftitel toe>
3 symbolen voor toegankelijke haltes
Op deze site en op de app van de Lijn kan je de toegankelijkheidsstatus van je halte raadplegen. Een halte kan toegankelijk zijn voor personen met:
- een mobiele beperking
Deze haltes zijn goed toegankelijk voor iedereen. De helling om op het voertuig te geraken is niet groter dan 12%. - een mobiele beperking, mits hulp van je begeleider
Deze haltes zijn toegankelijk ingericht, maar het perron is minder hoog. De helling om op het voertuig te geraken is groter dan 12%, maar maximaal 20%. Assistentie is misschien noodzakelijk. - een visuele beperking
Deze haltes zijn uitgerust met een opstapvlak in rubbertegels en een aansluitende geleidelijn in ribbeltegels tot aan de natuurlijke geleiding.
Jouw mening telt
Om de toegankelijkheidsstatus van de haltes te kunnen bepalen nemen de halteploegen van De Lijn de maten en kenmerken op in onze haltebeheertool.
Mocht je vragen hebben bij de toegekende toegankelijkheidsstatus van een halte, dan kan je dit hier melden. In dat geval gaan we na of de toegankelijkheidsstatus opnieuw moet worden opgemeten. Op die manier help je ons om de data actueel te houden.
- Vraag bij toegekende toegankelijkheidsstatus halte <Voeg een knop toe>