Comfortabele halteaccommodatie
<Voeg een paragraaftitel toe>

Onze reizigers wachten graag in comfortabele omstandigheden op hun bus of tram. Als gemeente speel je een belangrijke rol in dat haltecomfort. Samen met De Lijn kan je zorgen voor fris ogende schuilhuisjes, zitbanken, overdekte fietsenstallingen en vuilnisbakken.
Als lokale overheid heb je de keuze tussen de gesubsidieerde halteaccommodatie van De Lijn, publicitaire schuilhuisjes of een eigen ontwerp. Die eerste keuze is vaak ook de beste: je betaalt maar een deel van de werkelijke kostprijs, het Vlaams Gewest betaalt de rest. Alle schuilhuisjes moeten wel voldoen aan de wettelijke normen (Uitvoeringsbesluit exploitatie en tarieven De Lijn - B.S. 20 juli 2004).
Bekijk de brochure voor het volledige aanbod.
- Brochure gesubsidieerde halteaccommodatie (7,19 MB) PDF
- Voorbeeld inplantingsschets en situatieplan provincie Antwerpen (826 KB) PDF
- Voorbeeld inplantingsschets en situatieplan provincie Limburg (692 KB) PDF
- <Voeg een downloadbaar bestand toe>
Welke schuilhuisjes kan je laten installeren?
1. Gesubsidieerde schuilhuisjes
- Het nieuwe, grotere type E heeft een lengte van 5,25 meter om plaats te bieden aan grotere aantallen reizigers.
- Elk type heeft ook een vandalismebestendige uitvoering.
- Het oude schuilhuisje kan tegen betaling worden weggehaald.
2. Publicitaire schuilhuisjes
3. Schuilhuisjes eigen ontwerp
Naast de gesubsidieerde of publicitaire schuilhuisjes kun je ook zelf een schuilhuisje laten ontwerpen en bouwen. Eigen ontwerpen worden voor 75 procent gesubsidieerd, met een maximum van 11.205,00 euro. De kosten voor het ontwerp betaal je zelf.
De Lijn moet het ontwerp goedkeuren voor je met de bouw begint. Je kunt jouw aanvraag doen via de verantwoordelijke voor halteaccommodatie in jouw provincie van De Lijn. De Vlaamse overheid zorgt voor de subsidie. Voor meer informatie over de voorwaarden voor subsidiëring en de aanvraagprocedure kun je terecht bij de verantwoordelijke voor halteaccommodatie in jouw provincie.
-
Wat bieden we nog meer?
1. Overdekte fietsstallingen
In het Vademecum Fietsvoorzieningen raadt het Vlaamse Gewest aan om – waar mogelijk – overdekte fietsinfrastructuur aan te bieden. Daarom vind je in ons gamma gesubsidieerde halteaccommodatie ook een overdekte fietsenstalling met ruimte voor acht fietsen. Net als de schuilhuisjes is de fietsenstalling uitgerust met een zonnepaneel: een aansluiting op het elektriciteitsnet is dus niet nodig.
2. Zitbanken en vuilnisbakken
3. Onderhoud
Zowel voor reizigers van De Lijn als voor inwoners van een gemeente is het belangrijk dat halteaccommodatie goed wordt onderhouden. Propere schuilhuisjes, zitbanken en lege vuilnisbakken verfraaien het straatbeeld en maken het wachten aangenamer. Bovendien komt aan goed onderhouden halteaccommodatie minder vandalisme voor.
Kan jouw gemeente niet zelf instaan voor het onderhoud van de schuilhuisjes, en kan je geen beroep doen op een publiciteitsfirma? Dan bestaan er alternatieven om schuilhuisjes te onderhouden.
-