Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologie├źn om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu

Toegankelijke voertuigen

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Sinds 2004 kopen we uitsluitend toegankelijke voertuigen aan. 

Enkele cijfers:

  • Eind 2018 was 97% van de eigen bussen en 55,5% van de trams toegankelijk.
  • In 2020 zullen alle bussen toegankelijk zijn.
  • De kusttrams, Hermelijntrams, Albatrostrams en de meeste Hermelijntrams zijn toegankelijk. Omdat deze voertuigen het meest worden ingezet, staan zij vandaag al in voor 70% van het aantal gereden tramuren.
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

Voorzieningen op een toegankelijk voertuig

<Voeg tekst toe>
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
De oprijplaat helpt rolstoelgebruikers het niveauverschil tussen de verlaagde vloer en het verhoogde perron te overbruggen. Als dat nodig is, wordt de oprijplaat uitgeschoven of uitgeklapt en knielt de bus om de helling minder steil te maken. Om de oprijplaat te kunnen gebruiken moet de halte verhoogd zijn.
De toegankelijke bussen en trams hebben een duidelijk herkenbare rolstoelplaats. Hier kan 1 rolstoel comfortabel en veilig worden opgesteld. De drukknop voor de halteaanvraag en de alarmknop zijn binnen handbereik.
Op de bus en tram zijn er voorbehouden zitplaatsen vlak bij de deur voor personen die minder goed te been zijn. Ze zijn herkenbaar aan een pictogram. De reizigerscode verplicht de reiziger om deze plaats af te staan aan mensen die minder goed te been zijn, oudere personen of zwangere vrouwen.
Om de veiligheid van minder mobiele reizigers te verhogen, hebben de recente bussen en trams een speciale drukknop om een halte aan te vragen. Deze knop zorgt ervoor dat de deuren niet automatisch sluiten.
De Kusttram en de nieuwe trams in Gent en Antwerpen maken gebruik van gesproken en geschreven halteaankondigingen. De volgende halte verschijnt op een verlicht scherm en wordt omgeroepen.
De treden, handvaten, stangen en randen van de voertuigen zijn met felle kleuren gemarkeerd.