Cookies op delijn.be
Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën om je surfervaring te vergemakkelijken en de website te verbeteren.
Lees meer.
Toon menu

Praktische informatie

Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Ook als je met een rolstoel reist of een (visuele) beperking hebt, wil je natuurlijk vlot met bus of tram reizen. Alle praktische informatie die je helpt om je rit te vergemakkelijken, vind je hier.

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

Reis je met een rolstoel?

Reservatie is meestal nodig

Een rolstoeltoegankelijke rit is enkel mogelijk als de halte én het voertuig toegankelijk zijn. Reserveer je rit, dan ben je zeker dat je veilig op het voertuig geraakt. 

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

Komaf maken met reservatieplicht

Omdat je door deze reservatieplicht minder flexibel kunt reizen, streven we ernaar om de reservatieprocedure af te schaffen. Op een Meer Mobiele Lijn is reserveren niet meer verplicht.

Waarom hebben we voor ‘Meer Mobiele Lijnen’ gekozen? Directeur-generaal Roger Kesteloot: ‘We willen komaf maken met de reservatieplicht voor rolstoelgebruikers. Net als iedereen moeten ook deze mensen de bus of tram kunnen nemen wanneer ze dat willen. Daarom breiden we onze ‘Meer Mobiele’ Lijnen uit: lijnen met een gegarandeerd aandeel aan toegankelijke haltes en uitsluitend toegankelijke voertuigen. Wij blijven stappen zetten om onze voertuigen toegankelijker te maken – het is aan de wegbeheerders om te volgen met de haltes: zij zijn verantwoordelijk voor de halte-infrastructuur.’
 
Of er in 2019 nog ‘Meer Mobiele Lijnen’ bijkomen? Dat hangt dus van de wegbeheerders af, zeg maar: de steden en gemeenten en het Vlaams Gewest. Worden er meer haltes toegankelijk, dan breiden we het aanbod aan lijnen verder uit.
-
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

Voorwaarden voor de rolstoel of rollator

Om veilig mee te kunnen reizen op bus of tram, zijn er een aantal voorwaarden waaraan je rolstoel moet voldoen:

  • Max. 130 cm. lang
  • Max. 80 cm. breed
  • Max. 300 kg. zwaar (incl. gebruiker)

Een scootmobiel is niet toegestaan, omdat je deze niet veilig kunt verankeren en omdat hij minder wendbaar is dan een elektrische rolstoel.

<Voeg downloadbare bestanden toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

Andere praktische tips voor een vlotte rit

<Voeg tekst toe>
<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>

Of een halte toegankelijk is of niet, hangt af van een aantal eigenschappen zoals de perronhoogte, de hellingsgraad of de aanwezigheid van blindengeleidetegels.

Op deze website, aan de haltes en in de folders van de 5 Meer Mobiele Lijnen kan je de toegankelijkheidsstatus van je halte raadplegen. Een halte kan toegankelijk zijn voor personen met:

  • een mobiele beperking
  • een mobiele beperking, mits hulp van je begeleider
  • een visuele beperking
Wil je bij je opzoekingen op deze website de toegankelijkheidsstatus van de haltes zien? Stel dan hier je voorkeur in.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie, kan het zijn dat je korting krijgt of zelfs gratis reist met bus en tram. Reis je met een begeleider, dan kan hij of zij gratis meereizen. Bekijk het overzicht van de kortingen.

OV-buddy's

Heb je een beperking en vind je het moeilijk om het openbaar vervoer te nemen? Reken dan op de OV-buddy’s. Dit zijn enthousiaste vrijwilligers van TreinTramBus in de regio Gent die mensen helpen om bus of tram te leren gebruiken. De OV-buddy’s kunnen eenmalig ondersteunen of helpen je een specifiek traject in te oefenen, zodat je dit na een tijdje zelfstandig kunt doen.
Meer weten?
buddywerking@treintrambus.be
09 223 86 12

BlueAssist

BlueAssist is een hulpmiddel in de vorm van een eenvoudig blauw kaartje of een smartphone applicatie. Als je moeite hebt met communiceren, kan BlueAssist uitkomst brengen. Je stelt je vraag via een kaartje of de app aan je medereizigers of je chauffeur. Zo kan je je vraag stellen, ook als je moeilijk kan spreken. Onze chauffeurs kennen de tool en helpen je graag verder. Meer informatie over de tool vind je op de website van BlueAssist.

De chauffeur helpt je op weg

Een chauffeur moet altijd stoppen als je met een witte stok aan de halte staat, en vragen waar je heen wil. Op de eindbestemming zal de chauffeur je dat laten weten. 

Reis je met een rolstoel, dan zal de chauffeur de oprijplaat voor je uitleggen en de bus laten knielen (zodat de drempel minder hoog is). Vervolgens rij je op eigen kracht het voertuig op en af, of met de hulp van een begeleider.

Assistentiehond

Heb je een hulphond om je te begeleiden, dan reist je hond gratis mee op bus of tram.

Voor de toegankelijkheid van ons aanbod zijn we gebonden aan de Europese regelgeving. Op deze website vind je alle informatie over de toegankelijkheid van ons aanbod.

Heb je toch nog vragen? Laat het ons weten via het online contactformulier.